top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBulukod Bilişim

Metaverse Evreninde Kişisel Verilerim Güvende mi?

Gündemimize tüm hızı ile giren ve bundan sonraki yıllarda da hayatımızın önemli bir parçası olacağı beklenen metaverse evreninde kişisel verilerimizin ne kadar güvende olduğu tartışma konusu. Tam burada “metaverse evrenine girmediğimiz zamanda da güvenli değildi” dediğinizi duyar gibiyim. Haklısınız 😊. Peki bu konuda ek olarak dikkatli olmamız gereken ve önlem almamız gereken konular nedir?


Yeni Dijital Kimliğimiz Metaverse Avatarımız


Metaverse alanında faaliyet gösteren firmaların sitesine girildiğimizde bizlerden dijital kimliğimizi oluşturmak ve metaverse aleminde kendi avatarımız ile toplantı yapabilmek, kıyafet deneyebilmek veya eğlenmek için iyi çekilmiş fotoğraf talep etmekle birlikte belirli hareket ve mimiklerimizi kaydetmek istemektedir. Bunları kaydettikten sonra toplantıya veya konsere kendi yüzünüz, mimik ve jestleriniz ile katılabilmektesiniz. Tabi bu yeni dijital kimliğiniz ilgili şirketin veri tabanında sonradan kullanabileceğiniz şekilde kaydedilmektedir. Bu durumda hangi kişisel verilerimizi kayıt altına aldırmış oluyoruz birlikte bir düşünelim. Fiziksel görüntümüz, yüz mimiklerimiz, jestlerimiz, ad-soyad (veya kullanıcı adı), ses (toplantıya girdiğimizde konuşmalarımızı kaydedebiliyoruz) ve iletişim bilgileri. Buna ek olarak bir de parmak izi eklenirse geriye saklamamız gereken önemli bir veri kalmıyor anlaşılan. Teknolojik gelişmeleri düşünecek olursak size ait bu kayıtların yapay zekâ ile birleştirilmesi sonucu ortaya hem faydalı hem de istenilmeyen şeyler çıkabilir. Her ne kadar teknoloji firmaları kişisel verilerimizin güvende olduğunu iddia etse de firmalara bu konuda açılan davaları takip ettiğimizde işin tam olarak bize anlatıldığı gibi olmadığının farkına varıyoruz.

Yakın bir gelecekte birçok işimizi ve sosyal yaşantımızı metaverse evreninde yapacağımızı düşünecek olursak bu ortamda bizi bekleyen güzel gelişmelerin yanı sıra kişisel kimliğimize ait bu hassas verileri korumanın bir yöntemini bulmamız önemlidir.


Nasıl Önlem Alınmalı?


Aklımıza ilk şu soru geliyor: “Bu metaverse alemine hiç bulaşmasak olmaz mı?”. Soruya sorular ile cevap verelim. Tüm online toplantılar, sosyal aktiviteler metaverse evreninde ilerlerken siz klasik 2 boyutlu dijital dünyada hayatınızı devam ettirebilir misiniz? Gelecekte dijital dünya 3 boyutlu metaverse evrenine taşınacak ise dijital dünyaya girmeden herhangi bir işinizi yapabileceğinize inanıyor musunuz? Sanırım cevabı buldunuz 😊. Peki nasıl önlem alabiliriz?


Teknolojik geliştirmelerin teknoloji firmaları tarafından yapılıyor olduğu gerçeğine karşın bu geliştirmelerin müşterilere yapıldığını unutmamak lazım. Dolayısıyla müşterinin istemediği bir geliştirmeyi teknoloji firmaları çok fazla ilerletemez. Dolayısıyla bu avatar oluşturma konusunda ısrarla gerçeğe yakın olmayan tasarımsal sanal avatar oluşturmayı talep edebilir. Sadece tasarımsal sanal avatar kabul eden metaverse mecralarında bulunabilirsiniz ki bu şekilde metaverse hayatınıza devam edebildiğiniz çok fazla mecra vardır. Sizlere önerim müşteri olarak bu konuda ısrarcı olun. Bu alanda faaliyet gösteren bizim gibi teknoloji firmalarına tavsiyem ise unutmayın metaverse aleminde siz ve aile fertleriniz ayrıca birer müşterisiniz dolayısıyla müşterilerinize mutlaka tasarımsal sanal avatar ile uygulamalarınıza giriş yapma olanağı tanıyınız.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page