top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBulukod Bilişim

Neden Yerli ve Milli Bulut?

Güncelleme tarihi: 19 Mar 2022

Son zamanlarda neredeyse tüm dünya Rusya – Ukrayna savaşına odaklanmış ve oradan gelen haberleri izlemekte ve dinlemekte. Bu savaşta yaşanan trajedilerin yanı sıra atılan politik ve stratejik adımlarından yakından takip edilmesi önemli. Avrupa ve Amerika savaşı sonlandırması için Rusya’ya ciddi yaptırımlar uygulamakta ve uygulamaya da devam edecek görünüyor. Bu uygulanan yaptırımlar arasında en ilginci Amazon, Microsoft ve Google firmalarının Rusya'da bulut satışlarını askıya alması yani durdurması idi. Bu konu ilginç olduğu gibi bir o kadar da önemli ve dikkat edilmesi gereken konudur. Neden mi?


Bulut Altyapı ve Hizmetlerinin Önemi

Bir sabah uyandınız ve toplantıya telefonunuzun alarmı çalmadığı için yetişemediğinizi düşünün bu durumda hızlıca ya asistanınızı veya toplantıya katılacak kişileri aramaya, onlara e-posta atmaya veya mesaj( Whatsapp , Telegram) iletmeye çalışırdınız dimi? Peki ya rehberinize de erişemiyorsanız ne yapardınız? Düşünün bir rehberinize erişemiyorsunuz, mail atamıyorsunuz, mesaj yazamıyorsunuz, bulutta sakladığınız güzel anıların fotoğraflarına ve videolarına erişemiyorsunuz, Twitter, İnstagram, Facebook, LinkedIn, YouTube gibi sosyal mecralara giremiyorsunuz. Kısaca dijital dünyada iş, sosyal hayata dair hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bu durumda kendinizi nasıl hissederdiniz?


Günümüzde birçok teknoloji hem kurumsal hem de sosyal hayatta bulut üzerinden kullanmaya başladık. Bu sayede verilere kullandığımız cihazın hafızasında gereksiz yere yer kaplamadan istediğimiz yerden ulaşabildik ve bunu çok sevdik. Teknoloji bu hızla ilerlerse 5 sene sonra dijital ortamda kullandığımız bütün yazılımları, hizmetleri ve altyapıyı bulut üzerinden almaya başlayacağız. Resmi, videoyu, e-postayı cihazımızda saklamadığımız gibi telefon rehberini, not defterini, mobil uygulamaları(veya masaüstü) ve hatta oyunları cihazlarımızda saklamadan buluttan kullanacağız. Cihazımızın şu andaki gibi bir işletim sistemi olmayacağı için cihaz kurulum derdimiz de kalmayacak. Üzerindeki az yer kaplayan sistem cihaz açılır açılmaz direkt bulut altyapı ve hizmetlerine bağlanmaya çalışacak. Bunlar bu teknolojik gelişmenin güzel tarafları. Ne demiş atalarımız her gülün bir dikeni vardır. Hemen aklımıza nedir bu teknolojinin kötü tarafları diye geliyor. Kötü veya olumsuz taraflarını özetlemek gerekirsek buluta erişemediğiniz durumda dijital hiçbir şeyi yapamıyor olmanız. Güzel özet oldu dimi? :)


Bulut altyapı ve hizmetlerinin önemini anladığımıza göre ne yapılması gerektiğini konuşmamızın vakti geldi demektir.


Peki, Ne Yapılması Gerekiyor?

En önemlisi gelecekte tüm altyapının bulut altyapısına geçeceğini ön gördüğümüze göre bulut teknolojilerine burun kıvırmadan, “olmaz öyle şey”, “ama bu regülasyona uymaz ki”, “fakat performansı düşündün mü”, “ya güvenlik ne olacak” demeden hemen bu teknolojiye yönelmemiz gerekiyor. Hemen akabinde bu altyapı ve hizmetleri iyi anlayarak “kendimiz ülkemize ait aynısını nasıl yapabiliriz?” sorusunun cevabını bulmamız, akabinde aksiyona geçerek bu teknolojiyi geliştiren ülkeler ile aynı seviyeye gelmemiz ve mümkünse onları geçmemiz gerekiyor. Diğer türlü her hangi bir soğuk savaş veya yabancı ülke tehdidi durumda bir sabah uyandığımızda yazımızın ilk başında bahsettiğimiz durumlara düşmemiz olası görünmektedir. Yazılım ve altyapı hizmeti sağlayan firmalarının bu alana eğilmelerinin yanı sıra bu konuyu sadece teknoloji konusu olarak değil milli güvenlik konusu olarak da değerlendirmemiz ve hem yatırımcıların hem de Devletimizin bu konuda ciddi yatırım yapması gerekmektedir.


Bulukod firması olarak hedefimiz yerli ve milli bulut altyapı ve hizmetleri konusunda öncü bir firma olmak ve bu alandaki deneyimlerini isteyen diğer firma ve kurumlar ile paylaşmaktır.


25 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page