top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBulukod Bilişim

Bağımsız Oyunun (İndie Game) Sektöre ve Oyunculara Kattığı Faydalar

Güncelleme tarihi: 14 Mar 2023

Hayatımıza video, atari, bilgisayar oyunu diye giren kavram daha sonraları konsol, tablet, telefon, mobil oyun olarak hayatına devam etti. Bu zaman zarfında 80’lerin eğlenceli basit oyunları yerini 90’ların son yarısından sonra daha karmaşık, zengin senaryo ve görsel içerikli oyunlara bıraktı derken bir de baktık ki 2005 sonrası kullanıcılar yoğun bir şekilde emülatör yazılımları indirerek eski Commodore 64, Amiga 500, Atari oyunlarını oynamaya başladı. Son yıllarda ise birçok kişiden “Benim 15 sene önce oynadığım oyunun bundan daha güzel grafikleri vardı” sözünü duyar olduk. Peki neden “AAA” diye tanımlanan güzel grafikli, zengin içerikli ve karmaşık oyunlar varken bu bağımsız “indie” oyunlar popüler oldu? Neden Minecraft gibi piksel grafikli bir oyun çok oynandı ve kazandırdı?


Peki Ne Demek ve Neden Var Bu İndie Kavramı?

İsmini İngilizce "independent" (bağımsız) kavramından almıştır. Karşımıza ilk film ve müzik alanında çıkmış olup sonraları bu kavram oyunlar içinde kullanılmıştır. Bu tür eserler genellikle nispeten küçük, bağımsız şirketler ve bazen tek bir birey tarafından üretilir. Özellikle basit kullanılabilir uygulamalar ile ürettikleri film ve müzikleri Youtube ve Spotify gibi mecralarda yayınlamak, son kullanıcısı yani müşterisi ile buluşturmanın kolaylaştığı bu dünyada bağımsız sanatçılar bunu tercih etmekte ve bu olay bizim gibi sanat tüketicilerinin de hoşuna gitmektedir. Aynı kavramı oyun sektörüne uyarladığımızda, bağımsız (indie) oyun, "AAA" oyunlarının aksine, genellikle büyük bir yayımcının maddi desteği olmadan bireyler veya daha küçük geliştirme ekipleri tarafından oluşturulan oyunlarıdır. Bağımsızlık ve geliştirme özgürlüğü nedeniyle, bağımsız oyunlar genellikle yeniliklere ve eğlenceye odaklanır. Bağımsız oyunlar dijital dağıtım kanalları aracılığıyla son kullanıcılarına sunulmaktadır. Bağımsız üretilen sanatsal ürün (film, müzik, oyun) genellikle diğerlerine göre daha uygun maliyete veya ücretsiz olarak tüketicilere sunulur.


AAA Oyunlara Karşı Bağımsız (İndie) Oyunlar

Yüzlerce hatta kişi ile yazılan milyon dolar bütçeli oyunlar varken neden sayısı 30 geçmeyen düşük bütçeli hatta çoğunlukla 3-5 kişinin çok düşük veya 0 bütçe ile geliştirdiği oyunlar daha popüler olmaya başladı inceleyelim. “AAA” oyunların artılarına bakacak olursak; grafikler ileri seviye hatta bazen gerçeğe yakın, güçlü fizik motoru, gelişmiş ses, çok büyük ekip ve bütçeler ile yapılıyor olması konularını sayabiliriz. Bunun yanında eksileri; çok fazla birbirine benzer senaryolu oyunlar, karmaşıklık düzeyi fazla olan oyunların eğlenceyi düşürmesi, serinin yenisi beklenen büyük bütçeli oyunların 4-5 sene gibi bir zamanda çıkması (düşünün bir, serinin yenisini beklerken üniversite öğrencisi bu süre zarfında okulunu bitirip evlenip çocuk sahibi olabilir😊), oyun firmasının geliştirme aşamasında fazla para harcamasından kaynaklı piyasa kaygısı gütmesi ve oyunu buna göre şekillendirmesi konularını sayabiliriz. İsterseniz bir de rakibi bağımsız (indie) oyunlara bakalım; düşük bütçeli, az ekip ile geliştirilen, kısa sürede müşteri ile buluşan ve odağında eğlence olan oyunlardır. Her ne kadar eksi yönü düşük grafik kalitesi, gelişmemiş ses ve senaryo olsa da altın kuralın uygulandığı oyunlardır (Oyun=Eğlence).


Oyun Eşittir Eğlence

Konu oyun olunca eğlence esastır. Ne tür oyun oynarsanız oynayın ister kart, ister konsol, ister bilgisayar, ister tablet, ister mobil aradığınız asıl şey eğlencedir. Oyun geliştiricilerin ve büyük oyun firmaların bu esası unutmadan oyun geliştirmesi önemlidir.


Yeni yazımıza kadar bağımsız ve eğlenceli kalmanız dileğiyle 😊

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2 Post
bottom of page