Metaverse Dünyasındaki Fırsatlar
Metaverse, insanların bir birleri ile etkileşim içinde olduğu hem tüketicilere hem de markalara sunduğu birçok heyecan verici fırsatı sunuyor. Sanal ortamda ortak çalışma alanlarının oluşturulmasından tutun da çevirim içi canlı konserden 3 Boyutlu dünyada avatarınız ile deneyerek alış veriş yapmaya kadar bir çok deneyim sunulmaktadır.
Önümüzdeki yıllarda, şirketlerin metaverse dünyasından yıllık 1 trilyon doların üzerinde gelir elde edeceği tahmin ediliyor.Sonuç olarak, metaverse dünyasına çeşitli büyüklükteki şirketleri görüyoruz. Bunların arasında, Walmart, Nike, Gap, Verizon gibi şirketlerin yanı sıra Hulu, PWC, Adidas, Atari ve diğerlerini de görebilirsiniz.
Metanomics
Metaverse dünyasındaki ekonomiye yani “Metanomics”’e baktığımızda hemen hemen her pazar alanında fırsatlar vardır. Bir çevrimiçi olduğunuzu ve avatarınız ile kıyafet satın almak istediğinizi düşünün, sanal bir siteye göz attıktan sonra seçtiğiniz sınırlı sayıda, dijital markalı giysileri alabileceksiniz veya en iyi koleksiyonlarınızı sunabildiğiniz özel bir sanat galerisi gibi kendi küçük işletmenizi 3 boyutlu ortamda kurabilirsiniz.
Galaxy Digital Research’e göre “Metaverse” dünyasındaki verim aşağıdaki gibi olmuştur.
Bununla birlikte, merkezi olmayan finansın (DeFi) ortaya çıkmasıyla birlikte, teminatlandırılmış borç verme ilkelleri ve blok zinciri belirteci tabanlı dijitalin birleştirilebilirliği
varlıklar, yeni nesil bir finansman şirketi potansiyel olarak dijitalden yararlanabilir, sanal arazi ve mülk ipoteklerini garanti altına almak için teminatlandırılabilir. Aslında, finansman şirketi tek bir şirket değil, kendi kendini organize eden, misyona dayalı bir insan topluluğu olan merkezi olmayan özerk kuruluş (DAO) da vardır. DAO, orijinal bilançosunu ipotekleri oluşturmak için çoklu imza cüzdanına yerleştirir.
Kullanıcı Sayısı
Metaverse kullanıcı sayısının aktif cüzdanlara bakıldığında 2020 başından itibaren 10 kat büyüyerek yaklaşık 50,000’e ulaştığı düşünülüyor diğer segmentler ile karşılaştırınca çok küçük kalan bu rakam diğer yandan büyüme potansiyeline de işaret ediyor.
Çünkü Metaverse yapıları geliştiriciler, içerik üreticiler/kreatörler ve kullanıcılar için reel değer yaratıyor. Metaverse’deki sanal arazi, mal ve hizmetler gibi satışların 200 milyon dolara gelmiş olduğu belirtilmektedir. Kriptonun hâkim olduğu bu sanal dünyalarda kreatörler ve varlık sahipleri için serbest piyasa bağlamında milyon dolarlık birincil ve ikincil piyasalar yaratılmış durumda. Dolayısıyla Metaverse ile şirketlerin kazançlarını arttırma potansiyeli oldukça yüksek görünmektedir.
2021 3.çeyrekte kripto için toplanan toplam fon 8,2 milyar dolar; Web3&NFT segmentinin payı 1,8 milyar dolar. Bunun içinde blok zinciri tabanlı oyun segmenti de 14 anlaşmayla 1 milyar dolar toplamış durumdadır.
Piyasa Değeri
Web2 Metaverse teknoloji şirketleri 14,8 trilyon dolar;
Oyun Sektörü: 2 trilyon dolar;
Facebook: 900 milyar dolar;
Web3 Metaverse kripto ağlarının piyasa değeri de 27,5 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Yaklaşık 15 trilyon dolarlık bir sektörün metaverse’e olan ilgisi ve oraya kayması dengeler açısından oldukça önemli bir gelişmedir.
Sonuç:
Bu alandaki gelişmeyi öngörmeden ticari faaliyetlerine devam eden şirketler ile bu öngörüye göre pozisyon alanlar arasında gelecek 5 yıl içinde büyük farklar oluşacaktır. Metaverse dünyasına bugünden başlayarak hızlıca yönelmenizi tavsiye ederim.
Comments